De Número de Identidad de Extranjero (NIE), is een identificatie- en belastingnummer in Spanje dat aan alle buitenlanders wordt toegekend. Het NIE bestaat uit een X of Y gevolgd door 7 cijfers en wordt verstrekt door de Spaanse Nationale Politie (Policía Nacional). Het is van toepassing op zowel EU- als niet-EU-burgers.
Waarom heb je een NIE nodig?
Wie heeft een NIE nodig?
Hoe vraag ik een NIE aan?
Waarom heb je een NIE nodig?
Een NIE is vereist voor economische activiteiten in Spanje, zoals een bankrekening openen, een telefoonabonnement afsluiten, werken, een auto kopen/verkopen, een huis kopen/verkopen, belastingaangifte doen, enzovoort.
Wie heeft een NIE nodig?
Niet-EU-studenten: Indien je niet uit de Schengen landen komt en in het bezit bent van een type C-studentenvisum (voor minder dan 180 dagen), is het niet mogelijk een NIE in Spanje aan te vragen. Bij een type C-visum voor langer dan 180 dagen staat het [tijdelijke] NIE-nummer op je visum vermeld. Binnen de eerste 30 dagen van je verblijf in Spanje dien je een TIE-kaart aan te vragen. De Tarjeta de Identidad para Extranjeros (TIE) is een identiteitsbewijs waarop je NIE is vermeld.
EU-studenten: Wanneer je uit een van de Schengen landen komt (waaronder de EU-landen + Zwitserland, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland), hier zitten Nederland en België natuurlijk ook bij:
Langer dan 90 dagen blijven | Je bent verplicht je te registreren als EU-inwoner in Spanje en het NIE-certificaat te halen. | Je NIE wordt afgedrukt op een Registratiecertificaat als EU-inwoner (Certificado de Registro de Ciudadano de la UE). |
Korter dan 90 dagen blijven | Je kunt een tijdelijk NIE aanvragen, maar dit is niet verplicht. | Je NIE wordt afgedrukt op een Registratiecertificaat als EU-inwoner (Certificado de Registro de Ciudadano de la UE). |
Hoe vraag ik een NIE aan?
- Maak een afspraak bij het vreemdelingenbureau (Oficina de Extranjeros):
Om uw NIE-certificaat te ontvangen, dient u een afspraak te maken bij het lokale vreemdelingenbureau (Oficina de Extranjeros) of de immigratiepolitie. - Vul het NIE-formulier in:
Vul het NIE-aanvraagformulier in (EX-15). Engelse instructies vind je hier. - Ga naar de afspraak en vraag uw NIE aan:
Voordat je de afspraak online maakt, krijgt u een lijst te zien van de benodigde documenten. Het wordt altijd aanbevolen om alle documenten mee te nemen die je voor je Spaanse studievisumaanvraag heeft gebruikt, evenals de vereiste fotokopieën, aangezien het vreemdelingenbureau (Oficina de Extranjeros) of de immigratiepolitie geen fotokopieën voor u maakt. Zorg ervoor dat je het volgende meeneemt voor de NIE-afspraak:
• Het uitgeprinte NIE-formulier
• 2 recente pasfoto’s
• Een ondersteunend document, zoals de cursus bevestiging van Linguaschools, dat aantoont waarom je een NIE nodig hebt
• Een geldig paspoort (dat ten minste zes maanden geldig is na de vervaldatum van uw visum, indien van toepassing) en een kopie van alle pagina’s
• Het ingevulde en betaalde Tasa 790-formulier, dat ongeveer € 12 kost (je kunt dit ook uitprinten, invullen en betalen vóór de afspraak)
• Afhankelijk van het politiebureau moet je mogelijk aantonen waar je legaal woont (Padrón).
Als alles goed gaat, ontvang je ter plaatse het Certificado de Registro de Ciudadano de la UE met het NIE-nummer erop. Houd er rekening mee dat dit document niet geldig is als identificatiebewijs en altijd samen met je EU-paspoort of ID-kaart getoond moet worden.
Ben je een student van Linguaschools en heb je vragen of twijfels over het proces? Kom gerust langs bij de receptie van de school. Wij spreken vele talen en helpen je graag verder!
Andere relevante artikelen:
- Heb ik een visum nodig om Spaans te studeren in Spanje?
- Wat is de NIE en hoe vraag ik het aan?
- Hoe meld ik me aan bij een universiteit in Spanje als internationale student?
- Vind de beste Engels sprekende advocaten in Spanje
- De complete en uitgebreide gids van Linguaschools voor Spaanse bureaucratie
Heeft u iets toe te voegen?
Deel je eigen ervaringen in de reacties hieronder!
DISCLAIMER:
Wij hebben de informatie naar beste weten verzameld, op basis van onze ervaring en met gebruikmaking van verschillende (officiële) bronnen. Regelgeving kan veranderen en interpretaties kunnen verschillen per land of regio, maar ook tussen overheidsinstanties of personeelsleden. Aan geen van onze artikelen kunnen rechten worden ontleend. De inhoud dient slechts als richtlijn en wij raden u aan om informatie voor en tijdens het proces te verifiëren bij officiële bronnen.